Συμβουλευτική

Συμβουλευτική

Οι συνεδρίες Συμβουλευτικής Γονέων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του θεραπευτικού προγράμματος κάθε παιδιού/εφήβου και πραγματοποιούνται σε τακτική βάση, η οποία ορίζεται σε συνεργασία με την οικογένεια.

Βασικός στόχος αυτών των συναντήσεων είναι η υποστήριξη των γονέων προκειμένου να κατανοήσουν βαθύτερα το παιδί και τις ανάγκες του, καθώς και η σύνδεση του εξατομικευμένου προγράμματος του παιδιού ή του εφήβου, με την καθημερινότητα και λειτουργικότητά του.

Ο θεραπευτής που αναλαμβάνει τις συνεδρίες Συμβουλευτικής αρχικά παίρνει χρόνο ώστε να κατανοήσει το παιδί και την οικογένεια, εστιάζοντας κυρίως στα θέματα που τους προβληματίζουν την τρέχουσα περίοδο.

Τα αιτήματα των γονέων και οι ανάγκες του παιδιού/εφήβου συνιστούν τον πυλώνα της διαδικασίας και ορίζουν τους στόχους των Συνεδριών Συμβουλευτικής.

Στις πρώτες συναντήσεις ο θεραπευτής θα διαμορφώσει μια εικόνα για ολόκληρη την οικογένεια και τις ανάγκες της, επιδιώκοντας να διαμορφώσει από κοινού με τους γονείς, τις προτεραιότητες των θεμάτων πάνω στα οποία θα συνεργαστούν. Αρκετά συχνά τα θέματα που επεξεργαζόμαστε στις συνεδρίες συμβουλευτικής είναι:

  • Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης των γονέων στην άσκηση του γονεϊκού τους ρόλου και η αύξηση της ευχαρίστησης που αντλούν από αυτόν.
  • Η βαθύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των απαιτητικών συμπεριφορών και αντιδράσεων του παιδιού/εφήβου, που επιδρούν στην λειτουργικότητά του αλλά και στην λειτουργία όλης της οικογένειας.
  • Η βελτίωση την συνεργασίας μεταξύ γονέων και παιδιού σε καθημερινές δράσεις (λ.χ. ντύσιμο, φαγητό, μπάνιο, διάβασμα).
  • Η ανάπτυξη της αυτο-εικόνας του παιδιού και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής του.
  • Η ενίσχυση της αυτογνωσίας του παιδιού.
  • Η ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικοποίησης, η σύνδεση του παιδιού με συνομηλίκους και την κοινότητα.
  • Η ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτονομίας και ανεξαρτησίας μέσα και έξω από το σπίτι.
  • Η βελτίωση της σχέσης μεταξύ των αδελφών.

Αφού οριστούν οι στόχοι και οι προτεραιότητες της Συμβουλευτικής, ο θεραπευτής στηρίζει, με πρακτικούς και συγκεκριμένους τρόπους τους γονείς στην επίτευξή τους. Βιντεσκοπημένα αποσπάσματα από την πραγματικότητα του παιδιού, καταγραφές, συγκεκριμένα οπτικά και γνωσιακά εργαλεία, αποσαφήνιση επιμέρους βημάτων, χρήση της Marte Meo μεθόδου, αποτελούν κάποια από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία.

Απώτερος στόχος των συνεδριών της συμβουλευτικής είναι η βαθύτερη κατανόηση του τρόπου που σκέφτεται και λειτουργεί το παιδί/έφηβος καθώς και η ενσωμάτωση νέων, πιο αποτελεσματικών στρατηγικών επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μέσα στην οικογένεια.