Ο Joshua απευθύνεται στα αδέλφια παιδιών με αυτισμό και δίνει τις δικές του οδηγίες…

sibling clip art-resized-600Joshua, 10 ετών (έχει αδελφό 5 ετών με αυτισμό)

Ο Joshua απευθύνεται στα αδέλφια παιδιών με αυτισμό και δίνει τις δικές του οδηγίες:

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

ΤΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ

 

Να τους λέτε πότε δεν σας αρέσει κάτι – ακόμη κι όταν νομίζετε ότι δεν σας καταλαβαίνουν. Μην υποκινείτε άσχημες συμπεριφορές
Να ζητάτε πίσω τα πράγματά σας όταν σας τα παίρνουν. Δεν μπορούν απλά να πάρουν τον έλεγχο του σπιτιού. Μην τους δίνετε φαγητό που δεν πρέπει όταν ακολουθούν την δίαιτα.
Βοηθείστε τους να προσπαθήσουν ξανά, όταν δεν τα καταφέρνουν καλά σε κάτι. Μην τους χτυπάτε πίσω όταν σας χτυπούν,
Να έχτε υπομονή. Μην τους διώχνετε όταν σας ζητούν κάτι.
Προσπαθείστε να τους συμπεριλαμβάνετε στα πράγματα που έχουν πλάκα – λατρεύουν την πλάκα. Μην θυμώνετε με τους φίλους σας, όταν δεν σας καταλαβαίνουν.
Προσπαθείστε να τους διευκολύνετε όταν φαίνονται «υπερφορτωμένοι»: χαμηλώστε την μουσική, κατεβάστε τα ρολά αν έχει πολύ φως, δώστε τους το αγαπημένο τους παιχνίδι. Μην σκέφτεστε ότι επειδή ο αδελφός σας είναι διαφορετικός, είστε κι εσείς «παράξενοι».
Μιλάτε στους γονείς σας κάθε φορά που τους χρειάζεστε. Το παιδί με αυτισμό μπορεί να παίρνει πολύ χρόνο και προσοχή, αλλά κι εσείς χρειάζεστε χρόνο με τους γονείς σας. Προσπαθήστε να μην εκνευρίζεστε, όταν είναι στις «κακές» τους.
Προσπαθείστε να έχετε κάποιο χρόνο μόνοι σας, όταν κάποιες φορές νιώθετε ότι  δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα. Μην περιμένετε να κάνουν τα αδελφιά σας όλα όσα κάνουν άλλα παιδιά χωρίς δυσκολίες – δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτό που είναι.
Αν μπορείτε, προσπαθείστε κάποιες φορές να τους συμπεριλαμβάνετε στο παιχνίδι με τους φίλους σας, γιατί συχνά δεν έχουν άλλους φίλους ή άλλα παιδιά να παίξουν. Μην τους φωνάζετε.
Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια.

 

 ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ 

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Γλωσσάρι - by .

About Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο

Συμβαδίζω σημαίνει πορεύομαι μαζί κάποιον, ακολουθώ και εξελίσσομαι μαζί του. Εμείς, η ομάδα του ‘Συμβαδίζω’ η οποία αποτελείται από Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς και Ψυχολόγους, μέσα από αρκετά χρόνια πορείας στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, κατανοήσαμε και επενδύσαμε στην αξία της ουσιαστικής παρέμβασης, της στήριξης και της συνεργασίας με την κάθε οικογένεια ξεχωριστά. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και αποδοχής, στο οποίο θα παρέχουμε ολοκληρωμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αξιολόγησης, εκπαιδευτικής παρέμβασης και ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, Μαθησιακές Δυσκολίες, Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής / Υπερκινητικότητα, Δυσκολίες Συμπεριφοράς και Κοινωνικής Προσαρμογής. Καθοριστική σημασία για μας έχει η βελτίωση της ποιότητας ζωής του παιδιού και της οικογένειας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με όλους όσους περιβάλλουν το άτομο (οικογένεια, σχολείο, λοιποί φροντιστές). Μέλημά μας είναι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με διάθεση, ευελιξία και σεβασμό στην αξία αλλά και την διαφορετικότητα του κάθε ατόμου. Στόχος μας είναι να συμπορευτούμε με θέληση και πίστη για το καλύτερο.